2.2 Δουλεύοντας με τους ηθοποιούς

Παρόλο που καλύπτουν το θέμα αυτό στην παραγωγή, έργο του σκηνοθέτη με τους ηθοποιούς ξεκινά ήδη από τη διαδικασία της οντισιόν και συνεχίζει μέσα από τις πρόβες στην προ-παραγωγή και δεξιά μέχρι τη στιγμή που οι κάμερες τροχαίου στη σκηνή.

Ως σκηνοθέτης, και όταν με ρωτούν τι συνεπάγεται δουλειά μου συχνά απαντήσει ότι είναι να βοηθήσει τους φορείς να σταματήσουν να ενεργούν. Η κινηματογραφική βιομηχανία είναι ασυνήθιστη δεδομένου ότι σχεδόν κάθε μέλος του κοινού είναι κριτικός. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει ώρες μετά από ώρες των ταινιών κατά τη διάρκεια της ζωής τους, έτσι ώστε να είναι καλά προσόντα για να αποφασίσουν τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει. Ένας σκηνοθέτης προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους φορείς να δώσουν ζωή σε μια ιστορία. Όταν ενεργούν γίνεται καλά το κοινό μπορεί σχεδόν να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που εμφανίζονται στην οθόνη, οι ηθοποιοί και μπορούν να χάσουν το δράμα που συμβαίνει με τους χαρακτήρες που παίζουν. Όταν ηθοποιοί είναι κάτι λιγότερο από πειστική, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνουμε αυτό. Ο πρώτος στόχος ενός σκηνοθέτη, ως εκ τούτου, είναι να βοηθήσει τον ηθοποιό να αισθάνονται σαν να είναι ο χαρακτήρας που παίζουν. Για να γίνει αυτό ο ηθοποιός πρέπει να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή του χαρακτήρα.

Ως ανθρώπινα όντα, είμαστε επηρεασμένοι στον τρόπο που αντιδρά σε καταστάσεις από τη δική μας, μοναδικές εμπειρίες. Για παράδειγμα, αν ένας άνδρας είχε δαγκωθεί από ένα σκυλί στο παρελθόν του, είναι πιθανό ότι θα ήταν νευρικός γύρω από περίεργα σκυλιά. Ένας άνθρωπος που έχει τα σκυλιά της δικής του και που δεν είχε ποτέ μια κακή εμπειρία με ένα μπορεί να χαιρετήσει τον ίδιο παράξενο σκυλί με την εμπιστοσύνη και τη φιλικότητα. Ως εκ τούτου, ένας σκηνοθέτης και ηθοποιός πρέπει να δημιουργήσει μια «ιστορία πίσω» για το χαρακτήρα που θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο ηθοποιός ασχολείται με τις διάφορες καταστάσεις που συνθέτουν τις σκηνές της ταινίας.

Στο «Ό, τι σας ανάβει», ο άνθρωπος της ασφάλειας των ηλεκτρονικών καταστημάτων κοιτάζει επίμονα, ύποπτα στην άστεγο. Ο άστεγος άντρας φαίνεται να είναι αγανακτισμένοι από την υποψία αυτή. Όταν εργάζεστε με τον Richard Wall, ο ηθοποιός που έπαιξε τον φύλακα δημιουργήσαμε μια ιστορία πίσω για να εξηγήσει αυτή η υποψία. Ο φύλακας είχε συναντήσει αστέγους που είχε εμπλακεί σε κλοπές σε καταστήματα και στο παρελθόν. Ο ίδιος υπερηφανευόταν για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχε κλοπή σε μαγαζί στο κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και, λόγω των εμπειριών του παρελθόντος του, θεώρησε ότι η άστεγος άντρας ήταν βέβαιο ότι θα είναι «μέχρι κανένα αγαθό».

Σε συνεργασία με Luke Cameron, ο ηθοποιός που έπαιξε τον άστεγο, ιστορία πίσω μας συμμετέχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι τον δίκασαν άδικα εξαιτίας του τρόπου με κοίταξε. Δυσαρέσκεια του ήταν πολύ φυσικό, λοιπόν, όταν ήταν στο κατάστημα για έντιμες επιχειρήσεις, αλλά ήταν στο στόχαστρο από το φύλακα. Ως αποτέλεσμα της εργασίας με τους ηθοποιούς με αυτόν τον τρόπο, αν και ο φύλακας δεν έχει καμία απολύτως διάλογο σε όλη την ταινία, η επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και της άστεγος αναδύεται ως ένα εξαιρετικά ισχυρό μέρος του μηνύματος της ταινίας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι των διευθυντών και όπως πολλές ιδέες για το πώς οι διευθυντές θα πρέπει να συνεργαστεί με τους ηθοποιούς. Στην εμπειρία μου, αυτοί που έχουν τις περισσότερες δυσκολίες είναι οι μόνοι που δεν επικοινωνεί με σαφήνεια με τους ηθοποιούς. Στέκεται μπροστά από μια κάμερα και να παίζουν κάποιο ρόλο είναι ένα δύσκολο έργο. Θα πρέπει να γίνουν ηθοποιοί να αισθάνονται άνετα, να είναι σεβαστή και να υποστηριχθεί όσο το δυνατόν. Το πιο χαλαρό είναι, τόσο καλύτερα θα είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους.

Όταν παρουσιάζονται με ένα σενάριο τόσο ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης πρέπει να υποβληθεί σε μια διαδικασία ανάλυσης σεναρίου. Το σενάριο μας λέει ποιος κάνει και λέει ό, τι και όπου συμβαίνει αυτό, αλλά δεν είναι απαραίτητο να μας πει γιατί. Ανάλυση σεναρίου είναι η διαδικασία για την εξεύρεση ότι η λογική. Πρόκειται για την εξεύρεση το κίνητρο για τους χαρακτήρες να κάνει ό, τι είναι, τι κάνουν. Επειδή ένα δράμα είναι ένα έργο φαντασίας, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος απάντηση στην απόφαση τι κίνητρο ενός χαρακτήρα είναι. Το σημαντικό πράγμα είναι ότι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός και οι δύο συμφωνούν ότι το κίνητρο αυτό είναι.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Ένας θηλυκός χαρακτήρας έχει την ακόλουθη γραμμή σε μια σκηνή:

«Γιατί θέλεις να μάθεις;"

Ο διευθυντής θεωρεί ότι ο χαρακτήρας αισθάνεται ενοχλημένος ότι θα πρέπει να ζητηθεί οποιαδήποτε ερώτηση ρωτήθηκε. Ο διευθυντής, ως εκ τούτου, θα περίμενε κανείς ο ηθοποιός να παραδώσει αυτή τη γραμμή με ένα ορισμένο ποσό της επίθεσης. Ο ηθοποιός, όμως, αποφάσισε ότι ο χαρακτήρας της είναι αυτή την ερώτηση γιατί είναι απογοητευμένος που γίνεται ύποπτο για κάτι. Ο ηθοποιός, ως εκ τούτου, παρέχει τη γραμμή με θλίψη. Ένα παράδειγμα κακής σκηνοθεσίας θα είναι για τον σκηνοθέτη να πούμε με τον ηθοποιό:

"Πες το με περισσότερο θυμό."

Αυτό αφήνει τον ηθοποιό σύγχυση. Ο χαρακτήρας τους είναι απογοητευμένος και ο σκηνοθέτης τους ζητά για το θυμό. Ένας αποτελεσματικός διευθυντής θα αντ 'αυτού, να συνειδητοποιήσουμε ότι ο δράστης ερμηνεύει τα κίνητρα του χαρακτήρα σε ένα διαφορετικό τρόπο. Θα λάβουν μέρος ο ηθοποιός και ανακαλύψτε γιατί νιώθει ότι ο χαρακτήρας είναι θλιβερή σε αυτό το σημείο. Όταν φτάσετε στο κάτω μέρος του, είτε ο ηθοποιός θα συμφωνήσουν ότι η κατανόηση του διευθυντή κίνητρα του χαρακτήρα είναι η πιο κατάλληλη και στη συνέχεια, φυσικά, να παραδώσει τη γραμμή με την κατάλληλη επιθετικότητα, ή ο διευθυντής θα λάβει επί του σκάφους, τι ο ηθοποιός έχει κατανοήσει και θα αλλάξει αναλόγως του / της δική του ερμηνεία.

Εδώ είναι μερικά σημεία για να έχουμε κατά νου όταν εργάζεστε με τους ηθοποιούς:

  1. Να είστε βέβαιος ότι έχετε μια κοινή κατανόηση των κινήτρων των χαρακτήρων

  2. Θυμηθείτε να ενημερώσετε τους ηθοποιούς που κάνουν καλή δουλειά

  3. Θυμηθείτε να δώσετε στους αρμόδιους φορείς τα απαραίτητα διαλείμματα

  4. Σιγουρευτείτε για να κάνει πρόβες με τους ηθοποιούς, όσο το δυνατόν

  5. Μην επιτρέπετε σε άλλα άτομα για το σύνολο να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς θα πρέπει να ενεργήσει μια σκηνή. Αυτό μπερδεύει τον ηθοποιό και υπονομεύει το όραμα του σκηνοθέτη

  6. Αν δεν συμφωνείτε με τον τρόπο που ένας ηθοποιός παίζει μια σκηνή, μάθετε όπου η κατανόηση των κινήτρων του χαρακτήρα έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του ηθοποιού

  7. Αντιμετωπίστε όλους τους φορείς με τον ίδιο σεβασμό. Είναι σημαντικό να έχουμε μια αίσθηση του ομαδικού πνεύματος και όχι η δημιουργία «prima donne»


Α2.2
Γραπτές και Πρακτική Εργασία

Εργασία με τους ηθοποιούς σας για να δημιουργήσετε τις ιστορίες πίσω για τους χαρακτήρες τους.

Καταγράψτε ένα από τα πίσω τις ιστορίες του χαρακτήρα σας και να εξηγήσει πώς αυτή η ιστορία πίσω θα βοηθήσει το να δώσει τον ηθοποιό κατάλληλο κίνητρο για τις σκηνές στο σενάριο